About

Eind jaren zeventig begon OGR het genealogisch onderzoek naar voorouders in Putten. Al snel bleek dat niet alle primaire archiefbronnen bewaard gebleven zijn. Een doop- en trouwboek over de periode 1665-1710 bleken volgens overlevering verloren gegaan te zijn bij een brand in de windmolen te Putten van een van de voorouders die een functie had in de Nederlands Hervormde kerk. De moeilijk te overbruggen kloof en het veelvuldig gebruik van patroniemen maakten het niet eenvoudig de voorouderreeksen verder op te voeren. Daarom werd aan een breder onderzoek begonnen met name in de archieven van de kloosters te Werden, Paderborn en Elten die veel bezittingen hadden in de omgeving van Putten. Ook de graven en hertogen van Gelre bezaten vele goederen in dit gebied. Omdat het goed, de boerderij, bij voorkeur vererfde van vader op zoon en de horige status via de moeder op de kinderen overging, waarbij de dochters die weer doorgaven aan hun kinderen, is het archief van deze goederenbezitters rijk aan genealogische gegevens en historische gegevens over de verschillende soorten goederen. Jaren van onderzoek beginnen nu een overzicht op te leveren over de mensen en hun bezit tussen 855 en 1700.

Bij dit onderzoek is vooral gebruik gemaakt van bronnen in het Gelders Archief. Medewerkers van dit archief waren in de loop van de jaren bijzonder behulpzaam, waarvoor dank!

De resultaten van het lopende onderzoek naar horigen, keurmedigen en vrijen en hun goederen hebben grotendeels betrekking op Putten, Nijkerk, Ermelo, Garderen, Harderwijk en Voorthuizen tussen 855 en 1700.

Je wordt van harte uitgenodigd de resultaten van het onderzoek te bekijken en opmerkingen, aanvullingen en correcties te geven. Onderzoek is nooit klaar. Kan altijd aangevuld en verbeterd worden. Je hulp is onmisbaar!

OGR.

7 thoughts on “About

 1. Wat een fantastisch mooie collectie originele gegevens, Een onmisbare bron voor zoekers in Nijkerk en Putten. Hoe is het met fragment 653 en 768? De link werkt niet, of zijn ze in bewerking?
  Groeten, Maria

 2. Zie in de bronnenlijst Gelders Archief, graven en hertogen, inventarisnr. 129 (uit 1470) staan. Kan ik in de inventaris van het Gelders Archief niet terugvinden (maar die is online ook niet compleet). Hebt u een iets uitvoeriger beschrijving van deze rekening?

  • Met excuus voor de late reactie. Dit inventaris nr. betreft een gedeeltelijke matige transcriptie van de heer C. Ruitenbeek, in bezit van het Puttens Historisch Genootschap. Ik heb hier een pdf van. Misschien wilt u die ontvangen?
   M.vr.gr.

 3. Een prachtige site, die mij al veel gebracht heeft!
  Voor mijn stamboom was de geboorte van Geertruijd (1725) gevonden in het archief van geneaknowhow.net in combinatie met de namen Elbert Brouwer en Grietje Vliek (Vlieck) belangrijk. Bij het trouwen in 1703 stond weliswaar Elbert Gijsbertsen Brouwer en Margrietien Hendriks Vliek maar de echte link kwam door Geertruijd. Hierdoor heb ik uiteindelijk de link kunnen leggen met mijn voorouders die in 1754 naar Beverwijk verhuisden en de familie Vliek, van Moorselaar en Van Rouwenburg. De families die onderzocht zijn in odeeby! Geertruijd ontbreekt alleen nog als kind van Elbert en Grietje. Evenals 4 ‘onegte’ kinderen van Elbert en Marritie Joosten.
  Vriendelijke groet Marcel Kooij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s