Goederen van Sint Marie

Het kapittel van Sint Marie

Het kapittel (of proosdij) van St. Marie in Utrecht was een van de belangrijke grondbezitters in Putten en omgeving. Het bisdom Utrecht had nog vier andere kapittels te Utrecht verbonden aan de Dom, de Salvatorkerk, de Pieterskerk en de Janskerk. Het kapittel gebruikte de inkomsten uit de Veluwe voor het onderhoud van de proosdij. Na de reformatie kwam het kapittel onder protestants bestuur. De inkomsten kwamen aan het gewest Utrecht. In de Bataafs-Franse periode kwam hier een einde aan.  Hoe St. Marie haar bezittingen op de Veluwe verkreeg is niet bekend. De eerste vermelding van bezit daar dateert uit de 13e eeuw. Voor het beheer van de goederen had het kapittel in Apeldoorn, Harderwijk, Oene en Wilp een hof/boerderij gesticht, waar een meijer het bezit beheerde. Hij zorgde voor het innen van de pacht.

Het kapittel verpachtte haar bezittingen per zes jaar aan de meest biedende. Dit gebeurde vaak in een herberg, maar ook wel in de open lucht. Meestal was de schout daarbij aanwezig, eventueel vervangen door zijn onderschout, en twee gerichtslieden. De pachter moest vanaf de 17e eeuw twee borgen stellen. Dat waren vaak buren of familieleden. Oorspronkelijk werd de pacht in natura (gewas of vee) betaald. Pas in de late middeleeuwen werd deze vorm van betaling vervangen door een geldbedrag (1).

De archieven van het kapittel bevinden zich in het Utrechts Archief: B.M. de Jonge van Ellemeet, Inventaris van het archief van het kapittel van St. Marie 1108-1817, 1937, nader bewerkt 2006 (2).

Bezittingen

Putten

goed 1 (Huinen)

goed 2 (Huinen)

goed 3 (Huinen)

goed 4 (Huinen)

goed 5 (Huinen)

goed 6 (Huinen)

Jut Nevengoed (Huinen)

Kerckengoed (Huinen)

 

Bronnen

  1. Zie ook: Ampt Epe, Verpachtingen Sint Marie te Oene.
  2. Utrechts Archief, inv. nr. 221 Kapittel van Sint Marie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s