Goederen van Werden

Goederen van het St. Ludgerus klooster te Werden 

In 1559 verwierf de abdij van Paderborn de goederen van de abij Werden aan de Roer, de zogenaamde proostgoederen. Al in 1492 had de abdij deze goederen in pandschap. In 1556 werd deze verpanding ingelost. Drie jaar later worden zij definitief “verkocht” aan Paderborn voor een bedrag van 4140 gulden. De goederen van Werden lagen in de Betuwe te Randwijk en op de Veluwe. Elke nieuwe abt van Paderborn moest echter de goederen weer winnen door een betaling van drie goudgulden. Het lijkt daarom meer op een belening van deze goederen aan de abt van Paderborn dan op een verkoping. (1,2)

In de archieven van het Hof van Gelre is nog een missive van 8 juni 1547 aanwezig die met de overdracht van deze goederen te maken heeft:
Missive van het Hof aan den drost van Veluwe. Ten verzoeke van den kelner van Putten moet in de kerken van Ede, Barneveld, Nijkerk, Putten, Ermelo, Doornspijk en Epe bekend worden gemaakt, dat hij die hoorige goederen van den abt van Paderborn en dien van Werden (welke laatste eerstgenoemde nu bezit) bezitten en die buiten weten van den abt gespleten hebben of daaruit renten trekken, op 19 juli in het dorp Putten moeten komen. (3)

Zie voor de proostgoederen na 1559 de “Goederen van Paderborn“.

Vóór 1559 betreft het de volgende goederen te Putten:

Bokhorst, Groot
Bokhorst, Klein
Bollengoed (Bijsteren)
Crakengoed
Dielenmaat
Diermen
Donkersgoed
Hellincksgoed (Halvinkhuizen)
Hussel (a/d Cleenhorst in Norden)
Neudeclaasgoed
Oosterwijk
Rimpeler (Bijsteren)
Schevearentshofstede
Schoutmansgoed
Sladermansgoed

Bronnen:

  1. Germania Sacra, Historisch-Statistische Beschreibung der Kirche des Alten Reiches, Herausgegeben vom Max-Planck-Institut für Geschichte, Neue Folge 12 Die Bistümer der Kirchenprovinz Köln, Das Erzbistum Köln, 3, Die Reichsabtei Werden a.d. Ruhr, 1980 Walter De Gruyter. Berlin.New York.
  2. Rudolf Kötzschke, Rheinische Urbare, Samlung von Urbaren und anderen Quellen zur Rheinischen Wirtschaftsgeschichte, Dritter Band, Die Urbare der Abtei Werden a.d. Ruhr. B. Lagerbücher, Hebe- und Zinsregister vom 14. bis ins 17. Jahrhundert, Nachdruk der Ausgabe Bonn 1917, Düsseldorf 1978.
  3. C. Damen O.S.B., De kelnarij van Putten, Archief voor de geschiedenis van de Katholieke kerk in Nederland 16, 237 (1974).
  4. G.A. van Schouwen, De Kelnarij van Putten, Een onderzoek naar den rechtstoestand harer bezittingen (proefschrift), Arnhem 1909.
  5. Gelders Archief, 0124 Hof van Gelre 1209-1811, inv. nr. 983, nr 228.

Gemaakt 2-1-1990, Laatst bijgewerkt: 4-11-2018, 17-2-2019.

Copyright©OGR

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s